Prepolovio se nasukani kontejneraš „Kea Trader“

756

Na nasukanom kontejnerskom brodu „Kea Trader“ pojavila se pukotina i brod se tijekom vikenda prepolovio na Durand Reefu, objavila je Vlada Nove Kaledonije.

Brod se prepolovio zbog loših vremenskih uvjeta u tom području. Dužnosnici su obavijestili da je devet članova posade broda, koji su u to vrijeme bili na brodu, sigurno evakuirano.

Iako je teško gorivo bilo ranije ispumpano iz kontejnerskog broda, izgrađenog 2017., koji se 12. srpnja na Durand Reefu, vlasti su izvijestile o tragovima onečišćenja.

Osim toga, dva kontejnera pala su s broda u more nakon pomicanja „Kea Tradera“. Vlada je obavijestila da 102 kontejnera od ukupno 756 ostalo na brodu.

Vlasnik „Kea Tradera“, Lomar Shipping, rekao je da još uvijek planira ukloniti brod s grebena, no treba osmisliti novi plan spašavanja. Relevantne vlasti trenutno procjenjuju plovilo, a kasnije će se razraditi nova strategija.

Vlasnik je ranije rekao da su konstantni teški uvjeti, čak i po dobrom vremenu, utjecali na daljnje štete na „Kea Traderu“, oslabljujući brodski trup i onemogućavajući operacije odsukavanja.

Rijetki idealni vremenski uvjeti i visoka plima dopustili su spasilačkim timovima početkom listopada pokušaj ubrzane operacije odsukavanja. Akcije ipak nisu uspjele odsukati brod samo ga zaokrenuti za 60 stupnjeva, dok je kormilo ostalo u istom položaju.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.