Pilot i kapetan osuđeni zbog sudara uzrokovanog dezorijentacijom

1009

Pilot i kapetan broda za prijevoz automobila „City of Rotterdam“, pod zastavom Paname, koji je bio uključen u sudar s trajektom u prosincu 2015., dobili su uvjetne kazne od četiri mjeseca zatvora svaki.

Suca Jeremyja Richardsona iz Kraljevskog suda u Kingston Upon Hull, citirao je Hull Daily Mail, kada je izjavio je kako slučaj “jamči zatvorsku kaznu u interesu javnosti, ali ga ne treba odmah odraditi”.

Sudac je osudio kapetana Ruslana Urumova i pilota Gehana Sirimannea na četiri mjeseca zatvora, ali je odgodio zatvorsku kaznu za 18 mjeseci.

Urumov se izjasnio krivim za provođenje ugrožavanja broda, a Sirimanne se izjasnio krivim zbog lošeg obnašanja posla pilota koje je ugrozilo brod.

„City of Rotterdam“ u prosincu se sudario s DFDS-ovim trajektom „Primula Seaways“ zbog poremećaja prostornog snalaženja pilota uzrokovanog »iluzijom gibanja« na brodu za prijevoz automobila, priopćeno je iz MAIB-a.

Incident se dogodio u estuariju Humber u Velikoj Britaniji kada je brod „City of Rotterdam“ bio na sjevernoj strani Bull Channela nošen vjetrom i strujom plime, nakon čega je pilot izgubio pojam o prostoru.

Brod za prijevoz automobila ušao je na kurs trajekta, no to nije ispravljeno jer se pilot na brodu dezorijentirao.

U incidentu nije bilo ozlijeđenih, međutim, procjenjuje se da je sudar prouzročio štetu od milijun funti na oba broda.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.