Američki dizelaši za Jadran

Ž. S.

1031

U Krilu Jesenice je splitska tvrtka GM Turbo održala prezentaciju ugradbenih brodskih motora kompanije John Deere koja ove godine obilježava 180 godina postojanja. John Deere spada među prvih pet kompanija osnovanih u SAD-u, a danas ima 57.000 zaposlenih i 64 tvornice u 18 država. O kakvom se profilu tvrtke radi, možda najbolje govore brojke – od 1949. godine su napravili 8 milijuna dizelskih motora, dok im je prošle godine prihod bio 26 milijardi dolara.

Naravno, John Deere je najpoznatiji po proizvodnji traktora i drugih strojeva u poljoprivredi i u toj kategoriji drži prvo mjesto na svijetu. Na globalnoj listi je peti po izradi građevinskih strojeva, a posljednjih 40 godina nudi i svoje vrlo kvalitetne brodske motore.

Danas je za brodske pogonske strojeve John Deer zadužen njihov odjel Power Systems Division i kupcima ih nude u rasponu snage od 60 do 559 kW. Proizvode ih u tvornicama u Waterloou u Iowi, Torreanu u Mexicu i Saranu u Francuskoj. Kupcima su na raspolaganju četiri modela turbodizelaša: PowerTech 4.5L, 6,8L, 9,0L i 13,5L.

Ovlašteni distributer GM Turbo je na našem tržištu već prodao nekoliko američkih motora, pa su neki od kupaca osobno potvrdili u Krilu Jesenice da je uistinu riječ o pouzdanim i robusnim strojevima koji izuzetno tiho rade. Prezentaciju su vodili glavni ljudi tvrtke GM Turbo otac i sin Mirko i Marin Grljušić, pri čemu su im pomagali važni stručnjaci iz centra John Deere u Saranu. Francuzi su također istaknuli kako nabavka rezervnih dijelova nije nikakav problem i ne treba ih čekati iz SAD-a, nego stižu vrlo brzo, za 2 ili 3 dana.

IZVORSlobodna Dalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.