Ronioci će vaditi smeća iz kornatskog podmorja

I.Š.

318

Foto: Arhiva

Akcija čišćenja podmorja Nacionalnog parka Kornati održat će se od 13. do 15. listopada u organizaciji Javne ustanove NP Kornate, a osim sakupljanja otpada, bit će izvršena i njegova klasifikacija.

– Analizirat ćemo i utjecaj morskih struja i sidrenja na količinu otpada kako bi se mogle unaprijediti mjere za smanjenje onečišćenja. U svrhu što kvalitetnije analize, iste aktivnosti ponovit ćemo u svibnju i listopadu sljedeće godine na istim lokacijama unutar parka kako bismo što bolje očuvali iznimno vrijednog kornatskog podmorja – najavio je ravnatelj Javne ustanove NK Kornati Josip Zanze.

U akciji čišćenja kornatskog podmorja sudjelovat će ronioci iz Društva za podvodne sportove iz Zagreba

Inače, iznimna bioraznolikost podmorja jedan je od razloga zašto je dio Kornatskog otočja još 1980. godine proglašen nacionalnim parkom.

– Do sodo je u kornatskom podmorju evidentirano više od 1300 biljnih i životinjskih vrsta medu kojima 366 algi, 3 morske cvijetnice, ST vrsta spužvi, 78 vrsta ježinaca, 17 vrsta zvjezdača, 71vrsta koralja, 145 vrsta puževa, 59 vrsta školjkaša, 77 vrsta rakova te 188 vrsta riba, a svakim novim istraživanjem, popis se obogaćuje novim vrstama – kazao je ravnatelj Zanze.

 

IZVORŠibenikIn
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.