Prve pošiljke Yamal LNG-a započinju u studenom

436

Prve dvije pošiljke tekućeg prirodnog plina (LNG) iz projekta Yamal LNG trebale bi biti transportirane u studenom, navodi ruska carinska služba koja se nalazi u regiji Ural.

Objavljeno je to nakon sastanka s predstavnicima Yamal LNG i Novateka, većinskog dioničara u projektu.

LNG tereti će se izvoziti iz luke Sabetta.

U prosincu bi trebale uslijediti još četiri pošiljke, a planira se da će u 2018. godini do 10 tankera transportirati LNG iz projekta u roku od mjesec dana.

Teret iz Yamala koji se temelji na sirovinskim resursima polja South-Tambeyskoye, smještenom na sjeveroistočnom dijelu poluotoka Yamal, prevozio bi se Arc7 klasičnim LNG tankerima koji se grade za projekt u brodogradilištu DSME.

Tankeri od 170.000 kubnih metara imaju za cilj omogućiti plovidbu tijekom cijele godine bez podrške ledolomaca uz plovne putove prema zapadu i duž sjevernomorske rute tijekom arktičkog ljeta.

„Christophe de Margerie“, prvi LNG tanker, postao je prvi brod koji je 30. ožujka završio s probnom plovidbom u ledenim uvjetima na Yamal LNG terminalu u ruskoj luci Sabete.

LNG tanker je također prvi od petnaest novih LNG tankera angažiranih za rad na Yamal LNG projektu na ruskom Arktiku, vrijednom 30 milijuna dolara.

Nakon isporuke, brod je završio svoj prvi tranzit kroz Sjevernu rutu u srpnju 2017. godine.

Yamal LNG ima za cilj razvijanje divovskog South Tambey plinskog polja s izgradnjom postrojenja za ukapljivanje. Na kraju, blizu 16,5 milijuna tona LNG-a godišnje se planira provoziti kroz luku Sabetta, izgrađenu posebno za ovaj projekt.

Dioničari Yamal LNG-a su Novatek (50,1%), francuski Total (20%), kineski CNPC (20%) i Fond Puta svile (9,9%).

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.