Mario Zorović: ‘Pomorci s lažnim ispravama su opasni i za kolege i za brod’

Marinko Glavan

4217

Foto: arhiva NL

Pomorci s lažiranim plovidbenim stažem, koji su na taj način stekli uvjete za stjecanje pojedinih zvanja, predstavljaju potencijalnu opasnost za kolege pomorce, ali i sam brod, teret, okoliš i poslodavce, komentirao je predsjednik Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA) Mario Zorović slučaj privođenja Siniše Miškovića, odgovorne osobe u agenciji za zapošljavanje pomoraca Macon, osumnjičenog da je u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS) i »matrikule« pomoraca unosio lažne podatke o navigaciji, uz novčanu naknadu, piše Novi List.

Zorović ističe kako je, pokažu li se sumnje točnima, time počinjeno ne samo kazneno djelo, već je u pitanje dovedena i sigurnost drugih pomoraca.

– Ako je netko na taj način došao do, primjerice, zvanja prvog časnika, a nema potrebno iskustvo na odgovarajućim poslovima, on zaista može nestručnim postupanjem ozbiljno ugroziti živote i zdravlje svojih kolega, integritet broda, teret koji se prevozi i poslodavca za kojeg radi – ističe Zorović.

Prvi slučaj

Prema njegovim riječima, CROSMA do sad nije imala saznanja o lažiranju plovidbenog staža, niti je ikada do sad zbog sličnih radnji pokrenut postupak oduzimanja dopusnice za rad bilo kojoj tvrtki koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju pomoraca.

– Nismo imali nikakvih saznanja ni postupaka po ovom kaznenom djelu, ovo je prvi takav slučaj. Ispred udruženja apeliram na Ministarstvo pomorstva da provodi češće kontrole posrednika jer su inspekcijski i drugi nadzori uistinu rijetki. Češćim i temeljitijim nadzorom sigurno bi se smanjila mogućnost ponavljanja ovakvih slučajeva, ističe Zorović.

Poseban su problem, dodaje, posrednici koji rade u sivoj zoni, bez potrebnih dopusnica za rad i registrirane djelatnosti.

– U više navrata ukazivali smo Ministarstvu da sumnjamo u ilegalne posrednike koji rade bez dopusnice, koji ne samo da su nelojalna konkurencija, nego ne plaćaju nikakva davanja državi, a nitko ne nadzire čine li ovakva ili slična kaznena djela i pritom dovode u opasnost same pomorce. Ministarstvo se oglušilo opravdavajući se da to ne spada u njihovu nadležnost, već je to posao inspektorata. Naš je stav da to mora biti posao Ministarstva, jer inspektorat ne poznaje dovoljno dobro tu problematiku – kaže Zorović.

Većina posrednika, ističe, temeljito provjerava autentičnost dokumentacije pomoraca, budući da svako lažiranje posljedično može ugroziti i njihovo poslovanje.

– Kompanije s kojima radimo vrlo često od nas, za pomorca koji se prvi put kod njih zapošljava, traže potvrdu autentičnosti njegove dokumentacije. Svako varanje poslodavca i za nas posrednike predstavlja rizik od gubitka posla s tom kompanijom, tako da se tome pristupa vrlo ozbiljno – kaže Zorović.

Ispit za reputaciju

Na pitanje o motivima pomoraca da lažiraju plovidbeni staž, plaćajući pritom mito, Zorović odgovara kako je riječ o kompleksnoj problematici.

– Teško je dati jednoznačan odgovor. Motiv može biti stjecanje, primjerice, prava na pohađanje tečaja za viša brodska zvanja, za što je potreban određeni period plovidbe u zvanju časnika. Moguće je i da netko, recimo, ima priliku ukrcati se na tanker, za što mu treba odgovarajući »brevet«, odnosno svjedodžba, međutim za njeno stjecanje potrebna su tri mjeseca navigacije na tankeru. S druge strane, može se dogoditi da netko zbog gubitka posla, bolesti ili bilo kojeg drugog razloga nema 183 dana plovidbe u jednoj godini, pa na taj način izbjegava obavezu plaćanja poreza.

Posebna je priča kadetura. Vrlo je teško naći ukrcaj i odraditi vježbenički staž, potreban za polaganje poručničkog ispita, a tu je opet problem Ministarstvo koje kadeturu ne smatra dijelom školovanja i ne daje potpore za ukrcaj kadeta. U takvim okolnostima, nije teško zamisliti da će netko tko ne može naći ukrcaj za kadeta, platiti da mu se upiše potreban plovidbeni staž – kaže Zorović. Slučaj potencijalno može, smatra, ugroziti reputaciju hrvatskih pomoraca na međunarodnom tržištu rada.

– Nadam se da se ova vijest neće proširiti izvan hrvatskih granica, jer u suprotnom će sigurno naškoditi ugledu naših pomoraca – zaključuje Zorović.

IZVORNovi List
Podijeli objavu

3 KOMENTARI

  1. Mnogo su opasniji ovi sa laznim brevetima koje nemozete pronaci, znam osobno jednog u kapetaniji idete provjerit broj certifikata a broj ne postoji, a ljudi imaju original papire. Sto sa kapetanijama svi plove imaju plovidbeni knjizicu a na kopnu su, tajodjer svi profesori na pomorskim skolama i fakultetima imaju uredno papire i obnavljaju ih a nikad mora vidili pa cak neki ni na slici.
    Nebih se cudio da nam presjednica i premijer imaju sobzirom kako se dobijaju certifikati.

  2. Seronja usrani posrani! Ti si ugroza i ekipa iz CROSMAe za hrv pomorce jer ste vi vecinu njih stavili u situaciju da moraju radit takve krikinalne radnje. Ugled hrv pomorca je odavno kleka! Ovo nam sigurno ne moze nastetit vise od vas agencija koje ne radite kurca na afirmaciji mladih kadeta i casnika!

    • Pomorcima najvise stete nanose agencije u hrvatskoj. Sta se vidi isprilozenog, jer i Miskovic i Zorovic u istu tikvu pusu na ovaj ili na onaj nacin. To najbolje znaju pomorci koji se NEzaposljavaju preko hrvatskih agencija nego samostalno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.