Južna Koreja preuzima vodeće mjesto u narudžbama u rujnu

399

Nakon prošlogodišnjih previranja u sektoru, brodogradilišta iz Južne Koreje sklopila su većinu svjetskih narudžbi u rujnu 2017. godine, a njihova narudžba narasla je po prvi put u gotovo dvogodišnjem razdoblju.

Naime, brodogradilišta u zemlji dobila su narudžbe u iznosu od 1,46 milijardi bruto tona, izvijestila je tiskovna agencija Yonhap oslanjajući se na podatke tvrtke Clarksons Research.

U rujnu vlasnici su naručili 26 novih brodova u južnokorejskim brodogradiištima. To uključuje jedanaest ULCV-a, deset VLOC brodova i pet VLCC-a.

Švicarska tvrtka Mediterranean Shipping Company (MSC) obratila se tvrtki Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) za jedanaest kontejnerskih brodova od 22.000 TEU, koji će biti najveći kontejnerski brodovi u svijetu po TEU kapacitetu.

Osim toga, Hyundai Heavy Industries (HHI) dobio je narudžbu od tvrtke Polaris Shipping za izgradnju deset VLOC brodova. Podsjetimo, ugovor za deset brodova, nosivosti 325.000 dwt, vrijedan je 910,2 milijarde KRW (oko 800 milijuna dolara).

Druga brodarska tvrtka, Hyundai Merchant Marine (HMM), odabrala je DSME brodogradilište za izgradnju svojih pet VLCC-a, nosivosti 300.000 dwt. Narudžba za pet tankera sadrži opcije za još pet brodova.

S druge strane, kineski su konkurenti naručili 21 brod s ukupnom bruto tonažom od 890.000 tona.

Najveću narudžbu, vrijednu 1,2 milijarde dolara, zatražio je francuski kontejnerski prijevoznik CMA CGM, a uključuje devet kontejnerskih brodova od 22.000 TEU.

Prošli mjesec Japan je bio na trećem mjestu u smislu novih brodograđevnih poslova s četrnaest naručenih brodova.

Od tih brodova, tvrtka Nissena Kaiuna naručila je deset bulkera, nosivosti 82.000 dwt, a preostala četiri VLCC-a od Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) Line.

Kina je u prvih devet mjeseci ove godine na prvom mjestu s obzirom na narudžbe za 217 brodova, a slijede Južna Koreja s 133 te Japan sa 76 brodova, navodi Yonhap.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.