Lidija Lijić – posljednja europska prvakinja

Gordan Jelavić

410

Na Europskom prvenstvu u ronjenju na dah u dubinskim disciplinama u turskom gradu KAS-u, hrvatska je reprezentacija osvojila najviše medalja. Ovo prvenstvo posebno je i po tome što je to bilo zadnje europsko prvenstvo na kojem se natjecalo u disciplini Jump Blue, ronjenju po bridovima kvadrata na dugim 15 metara na 10 metara dubine. Ovu disciplinu obilježila je naša najuspješnija ronilica Lidija Lijić, koja je višestruka svjetska rekorderka, svjetska i europska prvakinja u ovoj disciplini, pa je prikladno bilo da i na zatvaranju, ponovo zasja u boji zlata.

„Drago mi je da sam imala priliku zaroniti još jednom ovu disciplinu, nisu bili najbolji uvjeti, ali to je tako kod sportova na otvorenom i to daje dodatnu čar svemu. Bilo je izuzetno hladno, što je koštalo mnoge natjecatelje i malo razrijedilo konkurenciju, po hladnoći je puno teže pripremiti zaron. Dala sam zaista 100% u ovom zaronu, tresla sam se na startu, ali nekako sam izvukla energiju za svoj najbolji rezultat u JB. Odličan je osjećaj zadnji put se popeti na najviše postolje, pogotovo s osobnim rekordom.“

Na ovom prvenstvu srušen je i ženski nacionalni rekord u dubini, Mihaela Romić je s monoperajom i stereo perajama zaronila na -70, odnosno -71 metar i postala najdublja Hrvatica. Tom dubinom je zaslužila i brončanu medalju u disciplini CWTBF.

Trećeplasirana u JB bila je naša Mirela Kardašević, kojoj je ovo druga medalja, nakon što je završila treća u CNF-u. U toj tehnički najtežoj disciplini, Vitomir Maričić zauzeo je 4. mjesto u muškoj konkurenciji, dok je Boris Milošić bio 6.

Goran Čolak, naš najbolji ronilac, također je bio među najboljima osvojivši prvo mjesto sa svjetskim rekordom u disciplini CNF i srebrnom medaljom u CWT kategoriji sa -113 metara.

Naša je selekcija tako osvojila medalje u svim disciplinama i potvrdila da je jedna od najuspješnijih reprezentacija svjetskog ronjenja na dah.

IZVORSlobodna Dalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.