Rosneft naručio shuttle tankere i ledolomac u brodogradilištu Zvezda

427

Ruska naftna kompanije Rosneft planira naručiti ojačane tankere klase leda u brodograđevnom kompleksu Zvezda koji je trenutno u nastajanju.

Naime, Rosneft, Rosnefteflot i brodograđevni kompleks Zvezda potpisali su sporazum o namjeri koji predviđa izgradnju shuttle tankera Arc6-Arc7 klase leda i nosivosti 70.000 dwt u brodogradilištu Zvezda.

Prema sporazumu, stranke će zajednički osmisliti tehničku dokumentaciju – specifikacije tankera i odrediti popis proizvođača osnovne opreme.

Shuttle tankeri pod ruskom zastavom će transportirati naftu s Rosneftovih arktičkih polja, rekla je tvrtka.

Broj tankera će biti specificiran nakon izrade tehničke dokumentacije i definiranja osnovnih tehničkih karakteristika flote.

Nadalje, Rosneft se udružio s Rosmorport Federalnom državnom jedinicom kako bi naručili izgradnju ledolomca s gazom od oko 3 metra i 6,4 MW snage.

Nakon sporazuma, Rosmorport će u brodogradilištu Zvezda naručiti izgradnju jednog ledolomca s plitkim gazom s opcijom za još tri.

Ledolomci će biti korišteni kao pratnja brodovima u lukama Rusije, uključujući i za potrebe brodskih terminala kojima upravlja Rosneft.

Izgradnja ledolomaca omogućit će brodogradilištu proširenje asortimana i dodatno iskustvo u izgradnji ledolomaca i brodova klase leda.

Brodograđevni kompleks Zvezda osmišljen je osnovi brodogradilišta Zvezda na Dalekom Istoku od strane konzorcija koji uključuje Rosneftegaz, Rosneft i Gazprombank.

Početni posao brodogradilišta osigurava Rosneft koji je potpisao ekskluzivni ugovor s brodogradilištem o naručivanju novih brodova i pripadajuće pomorske opreme.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.