Listopad ponovo u znaku podvodnog istraživanja

  Centar za podvodne sustave i tehnologije

  844

  Hrvatska ponovo na tjedan dana postaje centar terenskih radionica i obuke za podvodna istraživanja. Od 1. listopada do 8. listopada, Biograd na Moru domaćin je međunarodnoj interdisciplinarnoj radionici Breaking the Surface – BtS. BtS radionica uključuje različite područja podvodnih znanosti kao što su podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostale grane pomorskih znanosti. Upravo je ta multidisciplinarnost i interakcija među stručnjacima ono što BtS čini posebnom i sve zanimljivijom radionicom. Ovo je deveta godina zaredom što se BtS organizira u Hrvatskoj, a ove godine očekuje se rekordan broj predavača, izlagača i gostiju.

  BtS program sastoji se od predavanja istaknutih međunarodnih istraživača, demonstracije opreme, tutorijala za odabrane teme i prezentacije projekata EU-a iz domene pomorske robotike. Sudionici će imati priliku slušati najbolje svjetske stručnjake iz područja kao što su podvodna robotika (MAROB), pomorska biologija (MARBIO), podvodna arheologija (MARCH), pomorska sigurnost (MARSEC) i oceanografije (MARGEO).

  Polaznici će moći sudjelovati u praktičnim prezentacijama H2020 projekata DexROV, subCULTron-a i EXCELLABUST-a Nakon obrade i statističke analize, tutorijali se usredotočuju na upotrebu alata i aplikacija za pripremu robotskih misija. Osim navedenog, različiti istraživački timovi i industrijski partneri predstavit će svoje proizvode. Četiri europske tvrtke, Blueprint Subsea (VB), Blueye Robotics (NO), EvoLogics (NJEM), i Norbit (NO) predstavit će svoja vozila i reći više o njihovoj svrsi i mogućnostima.

  BtS i ove godine organizira „Dan za inovacije“, cjelodnevnu radionicu u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima.

  BtS-ovu radionicu organizira Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva – FER, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST. Radionicu od početka uspješno vodi prof. dr. sc. Zoran Vukić, voditelj FER-ovog laboratorija LAPOST uz pomoć međunarodnog programskog odbora te nacionalnog organizacijskog i tehničkog odbora. BtS se financira kroz LABUST-ov EU projekt Horizon 2020, a važnost je prepoznala i američka agencija za financiranje istraživačkih projekata ratne mornarice SAD-a (Office of Naval Research Global – ONRG) kao i Centre for autonomous marine operations and systems – AMOS s Norwegian University of Science and Technology – NTNU.

  Ako želite znati zašto se svaki sudionik ne vraća samo na BtS, već ga i preporučuje drugima, pridružite nam se ove godine u Biogradu na Moru. Provjerite što novoga donosi svijet podvodnoga istraživanja i uvjerite se sami zašto je ova radionica nezaobilazna stanica sve više stručnjaka iz raznovrsnih područja.

  IZVORSlobodna Dalmacija
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.