Za 25% bolja posjeta Gradskoj luci Škver, naplata bolja 50%

308

U Gradsku luku Škver od početka godine do 31. kolovoza uplovilo je oko 1700 plovila, koja su koristila usluge Agencije za upravljanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o., a među njima se izdvajaju jedrilice s inozemnim gostima i domaći turističko-izletnički brodovi, kazao je za Radio Jadran direktor Agencije, Vladimir Zloković.

– U odnosu na isti period prošle, ove godine bilježimo povećanje broja plovila za nekih 25%. Značajan rast se bilježi i u prihodima, pa ove godine zaključno sa 31. kolovozom bilježimo rast naplaćenih usluga od preko 50% u odnosu na isti period 2016. godine. Ističemo činjenicu da spomenuti financijski rezultat za 2017. godinu premašuje rezultate svih prethodnih godina od osnivanja Agencije iako cjenik nije pretrpio nikakve korekcije – navodi Zloković i dodaje da će nautička sezona, kao i ranijih godina, trajati do kraja rujna, pa se očekuje dolazak manjeg broja plovila i u listopadu uz pretpostavku dobrih vremenskih uvjeta.

Kao i prošle, tako su i ove nautičke sezone Gradsku luku posjećivali nautičari iz velikog broja zemalja. Najviše je bilo gostiju iz Rusije, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Turske, Njemačke, a iz godine u godinu se povećava broj nautičara iz SAD i Australije. To je dokaz da Herceg Novi postaje sve traženiji kao nautička destinacija i da je suradnja s agencijama iz okruženja i iz inozemstva podignuta na višu razinu.

– Nautičari koji posjećuju Gradsku luku Škver najčešće se zadržavaju jedan dan, međutim sve je veći broj onih koji se vraćaju u Herceg Novi zadovoljni pruženom uslugom i ambijentom u našem gradu. Ove nautičke sezone smo imali inozemne klijente koji su kao polazišnu luku izabrali Škver što znači da su određeni dio sezone proveli u njoj, a iz naše luke su kretali k ostalim marinama u okruženju – kazao je on.

Po njegovim riječima čarter je ove nautičke sezone u porastu, a pored kompanija Simple Sail, Montenegro Charter, Yacht Voyage čije su flote stacionirane u Crnoj Gori, Agencija je ostvarila suradnju i s kompanijom „Seafarer cruising and sailing holidays“ iz Velike Britanije, čiji je dio flote stacioniran u okolini Dubrovnika.

– Svakako da je za nas velika prednost blizina Dubrovnika, velikog nautičkog centra i to je nešto što treba maksimalno iskoristiti u idućem periodu. Zbog toga je i intenzivirana suradnja s ovom kompanijom iz koje očekujemo pozitivne rezultate za Agenciju i grad Herceg Novi. Suradnja po tom pitanju je uspostavljena i s kompanijom „Mariner boating holidays“ iz Australije – objašnjava Zloković.

Strategija razvoja Gradske luke Škver

Unaprjeđenje lučkog akvatorija u pogledu proširenja kapaciteta i funkcionalnih mogućosti Gradske luke su višegodišnja ambicija i želja svih subjekata koji gravitiraju odnosno imaju aktivnu privrednu, turističko nautičku i sportsku ulogu.

S aspekta Agencije za upravljanje gradskom lukom d.o.o, ovako značajan gradski resurs iziskuje neophodno unaprjeđenje na način dijelom predstavljen Strategijom razvoja. Sve primjedbe i prijedlozi građana u vezi sa Strategijom pažljivo se prate i analiziraju isključivo da bi realizacija bilo kakvog projekta vezanog za gradsku luku bila u što manjoj konfrontaciji s tradicionalnim interesima i potrebama građana Herceg Novog.

Radni kolektiv, cjenik, problemi, prioriteti

U Agenciji za upravljanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. je petoro zaposlenih i taj broj je trenutno dovoljan da se zadovolje potrebe svih klijenata, navodi Zloković.

Cjenik usluga Agencija nije mijenjala od 2013. godine, pa je taj aktualan i ove nautičke sezone, što znači da Agencija ima veoma konkurentne cijene u odnosu na okruženje.

Organizacija manifestacije „The Yacht Week“ u Gradskoj luci privukla je veliku pažnju medija. U dva navrata Herceg Novi je posjetilo oko 500 mladih nautičara pretežno iz SAD, Kanade, Australije kao i zemalja Zapadne Europe.

– Njihovi utisci su odlični, a sigurni smo da će promo materijali napravljeni tom prilikom u idućem periodu prezentirati Herceg Novi i Crnu Goru na pravi način, te da će grad od toga imati veliku korist. Sljedeće godine očekujemo veći broj dolazaka i u stalnoj smo komunikaciji s kolegama iz Hrvatske iz tima European Travel Ventures koji su sudjelovali u organizaciji događaja – navodi Zloković.

Nedostatak sanitarnog čvora, službenih prostorija, zastarjelost opreme i instalacija na mulu, koje umnogome otežavaju poslovanje ovog poduzeća, neki su od problema s kojima se suočavaju. Tu je i problem neriješenih imovinsko pravnih odnosa u luci, bez čijeg rješenja je veoma teško raditi planove za budućnost.

Kada je riječ o projektu “REGLOPOLIS”, u Agenciji očekuju konkretnije informacije tijekom 2018. godine. Prijavljivanjem na ovaj i slične projekte Gradska luka je dobila širu prepoznatljivost mediteranske nautičke destinacije, koja ispoljava inicijativu za što kvalitetnije unaprjeđenje svojih sadržaja i ponude. Zloković međutim ističe činjenicu da upravo neriješeni imovinsko pravni odnosi predstavljaju veliki problem pri dobivanju sredstava iz EU fondova.

Prioritet aktivnosti u idućem periodu mora biti usmjeren na rješavanju nedostatka sanitarnog čvora i adekvatnih službenih prostorija u Gradskoj luci.

– S obzirom na to da Agencija, od svog nastanka do danas, posluje bez ovog bitnog segmenta u ponudi, čime se pred klijentima ozbiljno narušava njena poslovnost, ugled luke kao i ugled njenog Osnivača, smatramo i ponovo apeliramo za potrebu hitnog rješavanja ovih nedostataka koji su neizvodljivi bez asistencije i pomoći Općine i JP Morsko dobro, kao i rješavanja imovinskih pitanja u Gradskoj luci – zaključio je on.

IZVORRadio Jadran
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.