Black Sam i blago „Whydaha“

Andrea Zovko

952

O prvim godinama slavnog pirata po imenu Black Sam zna se vrlo malo. Njegovo pravo ime je Samuel Bellamy, rođen je u Devonshireu u jugozapadnoj Engleskoj u veljači 1689. godine kao najmlađe od šestero djece Stephena i Elisabeth Belamy koja je umrla ubrzo nakon njegova rođenja. Budući pirat postao je mornar u tinejdžerskim godinama kada se pridružio Kraljevskoj mornarici i borio u nekoliko bitaka. Prema pričama imao ženu i dijete u Engleskoj no nema povijesnog dokaza o tome. Na putovanju na Cape Cod oko 1715. godine upoznao je 15-godišnju djevojku, lokalnu ljepoticu Mariu Hallett i odlučio se oženiti njome. Njezinim roditeljima se svidio no bio je siromašan i nije bio dobra partija za njihovu kćer te je mladi Sam odlučio potražiti sreću.

U to je vrijeme u Massachusettsu čuo glasine da je na istočnoj obali Floride jaki uragan potopio desetak španjolskih galija s blagom. Bellamy je uvjerio svog prijatelja, Palgravesa Williamsa, inače bogatog zlatara, da pođu na Floridu u potragu za španjolskim zlatom. Krenuvši na put obećao je Marii da će se vratiti po nju na brodu, do vrha punom zlata i srebra i tada će se napokon oženiti.

Međutim, pronaći blago potonule španjolske flote nije bio lak zadatak. Puno lakše i udobnije bilo je baviti se piratstvom. Ne želeći se vratiti Mariji praznih ruku Bellamy se, a s njim i Williams, pridružio 1716. bandi pirata kapetana Benjamina Hornigolda. Hornigold je, međutim, odbio pljačkati engleske brodove, i njegova se družina, nezadovoljna takvom obzirnošću, pobunila i izabrala svog novog kapetana – Samuela Bellamyja.

Tijekom godine i pol dana Bellamy je uspio prigrabiti veliku slavu. Predvođeni Black Samom, pirati su uspjeli orobiti više od 50 brodova, uključujući trojarbolnu galiju „Whydah” koja je pripadala trgovcu robljem i prevozila crne robove iz Afrike na Karipske otoke. „Whydah” je postala Bellamyjeva perjanica flote.

Poznat po neobičnoj velikodušnosti prema svojim žrtvama Black Sam je dobio i drugi nadimak – Princ pirata. Suvremenici su ga opisali kao dotjeranog muškarca s dugom tamnom kosom, vezanom crnom vrpcom. Za pojasom svog baršunastog kaputa uvijek je držao četiri pištolja.

U travnju 1717. Black Sam je odlučio da je stekao dovoljno bogatstva i da je vrijeme za povratak u Cape Cod na čelu vlastite flote od pet brodova. Na putu prema sjeveru od flote se odvojio brod njegovog prijatelja Williamsa jer je bio nestrpljiv da što prije vidi svoju majku i sestru koje su živjele na obali Rhode Islanda. Bellamy je nastavio svoje putovanje maštajući o tome kakav će bijes izazvati njegov dolazak u Cape Cod te kako će biti iznenađena i zadivljena Maria Hallet.

26. travnja 1717., na prilazu Cape Codu, eskadrila Black Sama zapala je u jaku oluju. Snažni su vjetrovi odbacili „Whydah“ u plićak na oko sto metara od obale gdje se razbila i potonula. Gotovo cijela posada nestala je zajedno s brodom – od 146 ljudi uspjelo se spasiti samo dvoje. Black Sam je podijelio sudbinu svog admiralskog broda…

Nakon gotovo tri stoljeća „Whydah“ je ponovno otkrila svoju staru slavu. Naime, poznati podvodni istraživač Barry Clifford od djetinjstva je sanjao blaga „Whydaha“ skrivena na dnu mora, slušajući priče svog ujaka Billa o odiseji piratskog broda potonulog u vodama Cape Coda. Barry je govorio da skriveno blago pirata može pronaći samo čovjek s velikom voljom koji vjeruje u svoju sreću, no ipak se nije odmah upustio u potragu za potonulim brodom. Kako se bavio poslovima osiguranja nekoliko je godina sakupljao novac za svoju buduću misiju.

Godine 1982. Clifford je našao sponzora, okupio tim i započeo potragu za blagom. Godine 1984., kada su se zalihe novca pomalo smanjile, jedan od ronilaca uspio je konačno pronaći pištolj i pocrnio novac, datiran iz 1684. godine. No, tek nakon godine dana ekspedicija je s dna mora podigla brodsko zvono s natpisom „Whydah Catty 1716“ čime su nestale posljednje sumnje. Iste godine pronađeni su mnogi drugi predmeti s potonulog broda: novac, oružje i razni alati. No Cliffordov tim nikako nije mogao pronaći sam brod!

To je trajalo sve do ljeta 1997. godine. Sredinom srpnja, istražujući dno na dubini od oko osam metara, četvrt milje od obale, ronioci su otkrili drvenu gredu. Kad su razgrnuli pijesak, vidjeli su trup starog broda. To je značilo da je blago vrlo blizu.

Ako uzmemo u obzir da se teret „Whydaha” sastojao uglavnom od zlatnog i srebrnog novca (prema legendi, na brodu je bilo pet tona zlata i srebra), njegovo blago, prema riječima stručnjaka, može se procijeniti u stotinama milijuna dolara. Clifford je uspio prikupiti vrlo impresivnu kolekciju od više od dvije tisuće španjolskih zlatnih i srebrnih novčića, oružja, dijelova opreme, pištolja, mušketa, srebra i kositra…

Godine 1998. Clifford je počeo tražiti francusku flotu koja je potonula u 17. stoljeću kod obale Venezuele. Od trinaest brodova, pronašao je devet, no onda se ponovno vratio u potragu za blagom „Whydaha“. Do danas to je jedino otkriće autentičnog piratskog broda u svijetu, a tajne posljednjeg putovanja Black Sama još nisu otkrivene…

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.