Libijski patrolni brod pucao kao upozorenje i prijetio

442

Foto:Screenshot

U ponedjeljak, katalonska pomorska nevladina organizacija za spašavanje Proactiva Open Arms rekla je kako je libijski patrolni brod pucao kao upozorenje i prijetio pucanjem na brod za spašavanje sa migrantima ako ne odu. Na videozapisu tog događaja objavljenom na društvenim mrežama čuju se pucnjevi.

“Ne vraćajte se ili ćemo vas ubiti”, navodno je upozorio libijski brod. “Sljedeći put ćemo pucati, bez ikakvog upozorenja.“

Proactiva Open Arms tvrdi da je taj brod bio patrolni čamac libijske Obalne straže koju financira Europska unija. Nadalje tvrde da se incident dogodio u međunarodnim vodama.

Viši libijski dužnosnik tvrdi da njegova vlada želi da nevladine organizacije odu. “Mi smo sposobni voditi poslove spašavanje. Naša nazočnost poništava njihovu prisutnost”, izjavio je vojni dužnosnik za CNN. “Dosta nam je tih organizacija. Povećali su broj doseljenika i ojačali krijumčare. U međuvremenu, oni nas kritiziraju zbog nepoštivanja ljudskih prava.“ Grupe za ljudska prava s druge strane tvrde da su uvjeti u libijskim kampovima za migrante nečovječni i da se migranti rutinski suočavaju sa zlostavljanjem.

Nevladina organizacija je u posljednjih nekoliko dana također imala problema i s talijanskim vlastima.  Izvještavaju da je njihovom drugom brodu za spašavanje, „Golfo Azzurro“, zabranjen ulazak u luke na Siciliji više od 48 sati. Na brodu su tri spašena migranta iz Libije.

„Prije tjedan dana doveli smo 400 ljudi, a sada ne možemo odvesti tri osobe u Italiju. To je nevjerojatno.”, izjavio je direktor organizacije Proactiva, Oscar Camps.

Zabrana ulaska dogodila se ubrzo nakon što je Proactiva Open Arms odbila potpisati novi talijanski “kodeks ponašanja” za brodove za spašavanje nevladinih organizacija, koji zabranjuje prebacivanje migranata na moru i zahtijeva od nevladinih organizacija da dopuste policijske promatrače na brodu. Camps je navodno potpisao kodeks ponašanja u utorak.

IZVORMaritime Herald
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.