Kruzeri će ove godine u Šibenik dovesti 100 posto više gostiju

Valerio Baranović

330

Foto: ŠibenikIN

U prvih sedam mjeseci ove godine, u Šibenik je doplovio 61 kruzer s 14.300 posjetitelja, dok je u cijeloj prošloj godini došlo 105 kruzera s ukupno 12.276 putnika, a do kraja godine se očekuje preko 30.000 posjetitelja. Šibenik je specifičan jer na razini Hrvatske bilježimo pad od 18 posto.

Šibenik i ove godine bilježi rekordne turističke rezultate, kako u dolascima, tako i u noćenjima. Statistici su zasigurno kumovale kapitalne turističke investicije, ali i dolazak sve većeg broja kruzera koji stižu u Šibenik. Dok je prošle godine u šibensku luku pristiglo 12.276 putnika na kružnim putovanjima, ove godine ih se očekuje preko 30.000.

– Do danas smo imali 61 uplovljavanje kruzera u luku Šibenik  na kojima je došlo 14.300 putnika. Do kraja godine se očekuje ukupno oko 110 dolazaka i nešto više od 30.000 putnika. Već sada možemo govoriti o značajnom povećanju u odnosu prema prošloj godini kad je ukupno došlo 105 kruzera na kojima je bilo ukupno 12.276 putnika – kazali su nam iz šibenske Lučke uprave.

Najveći broj dolazaka očekuje se u rujnu za kada je najavljen dolazak 14 morskih grdosija, ali od svibnja do rujna ih svaki mjesec dolazi više od deset.

– Napominjemo da u svih 12 mjeseci ove godine uplovljava bar jedan kruzer što je odličan pokazatelj – kažu nam u Lučkoj upravi.

Povećanje broja putnika je i posljedica dolazaka većih kruzera koji se sidre u Zablaću.

– Ove godine imamo 6 takvih dolazaka i to su brodovi kompanije P&O: Oceana koja ima 261 metar, Aurora koja je dugačka 271 metar i najveća od svih je Queen Victoria – 294 metra koja nam dolazi u rujnu. Ovi brodovi imaju kapacitet nešto više od 2000 putnika – pojašnjavaju nam porast posjetitelja na kružnim putovanjima za više od 100 posto.

Na brodovima su najviše putnici s engleskog govornog područja; SAD, Velika Britanija i Australija jer su to i inače najznačajnija tržišta za ovakav vid putovanja i odmora, ali dosta je i putnika iz drugih europskih zemalja kao što su Francuska i skandinavske.

Ova statistika ne iznenađuje jer i na globalnom tržištu interes za kruzing turizam kontinuirano raste, a s tim i interes za dolaskom u Šibenik.

 

IZVORŠibenikIn
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.