Jedan dan s djelatnicima šibenske Lučke kapetanije

N.M.

619

Foto: Zrinka Magazin/ŠibenikIN

Velika akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe jučer je trajala u šibenskom akvatoriju, a reporteri ŠibenikIn-a su jutro proveli na brodu SAR s djelatnicima šibenske Lučke kapetanije. Ispočetka je na moru bilo mirno, uz par rutinskih kontrola, a onda su se ljubitelji brze vožnje razbudili pa su oko 11,30 kod otoka Prvića zaustavili Čeha koji je svojim gliserom jurio čak 15 milja, i tako ‘debelo’ prekršio dopuštenu brzinu od 5 milja. Na moru se danas nisu dobro proveli ni Slovaci koji su vozili iznajmljenu brodicu bez dozvole.

Čeh koji ljetuje na Prviću bez pogovora je platio 2.100 kuna kazne, a čak se i ispričao. Kaže da se zanio jer danas puše, pa je krivo procijenio brzinu.

– Najčešći izgovori kada zaustavimo nekoga bez dozvole su da su je ostavili kući ili nam pokažu dozvolu za vožnju automobila pa se vade dosjetkom kako je to u njihovoj zemlji ujedno i dozvola i za upravljanje brodom. Ako stranac nema vinjetu, minimalna kazna je 3.100 kuna – priča nam Alen Tomažin, kapetan ispostave Lučke kapetanije u Vodicama.

Kazne za glisiranje kreću se od 1.000 do 10.000 kuna, pogotovo za vožnju brodom unutar 300, odnosno, 150 metara od obalne linije.U pojačanoj akciji u šibenskom arhipelagu danas sudjeluje ukupno četiri brod, po jednu plovilo murterske i rogozničke i dva šibenske lučke kapetanije.

–  Zasad nismo zaustavili veći broj potencijalnih prekršitelja i moguće da ljubitelji glisiranja još spavaju – šali se vodički lučki kapetan koji ističe da i ove godine najviše problema stvaraju ‘vozači’ jet skija koji nepromišljenim ponašanjem i brzom vožnjom ugrožavaju sebe i druge.

Podsjetimo, jedan takav jučer se sudario s gliserom ispred krcate plaže na Zrću, a u utorak su se dva jet-skija sudarila kod Logoruna na području Tribunja gdje su dvojica njemačkih turista zadobili teške tjelesne ozljede. Ni jedan ni drugi nisu imali dozvole za upravljanje vodenim skuterima.

– To nam predstavlja veliki problem! Iznajmljivači takve skutere izdaju ljudima bez uvida u dozvole, a onda mi kažnjavamo i vozača i iznajmljivača kojemu je takvome dao plovilo na upravljanje – priča kapetan Tomažin.

Naša reporterka s broda SAR javlja da su u prijepodnevnim satima u patroli u blizini Vodica na jednom skuteru zatekli čak tri osobe!

Riječ je o češkoj obitelji, ocu, majci i djetetu, no tako veliki broj ljudi na jednom malom plovilu ipak nije bio prekršaj. Oni su lučkom kapetanu pokazali urednu dozvolu i uz ‘sretan put’ pušteni su da na vrhuncu sezone nastave uživati u vodičkom akvatoriju.

Uredne papire imao je i domaći turist kojeg su lučki kapetani zaustavili prvog jutros na početku kontrole sigurnosti prometa u našem akvatoriju. On i njegova obitelj predočili su uredne dozvole i nastavili vožnju gumenjakom.

– Jesmo nešto napravili ili je samo kontrola? – pitaju turisti iz Zagreba koje su zaustavili kod Prvića, ali tek iz drugog pokušaja jer prvo upozorenje i trubu s broda lučke kapetanije Zagrepčani nisu čuli. I njih puštaju kada su se uvjerili da imaju sve potrebne papire.

Za razliku od njih, Slovaci koji su iznajmili brodicu u Vodicama nisu prošli tako dobro.

– Imate li dozvolu za skipera?- pita lučki kapetan zbunjene Slovake, bračni par s djetetom.

Slovak prvo gleda po brodu, sliježe ramenima, a onda vadi novčanik i iz nje vozačku dozvolu za automobil, a kada ga upozoravaju da dozvola za auto u Hrvatskoj ne vrijedi za brod, zbunjeno gleda.

– Za brod treba dozvola? Ali nitko nam je nije tražio kada smo iznajmljivali brod – buni se turist.

Na kraju je nevoljko platio 1100 kuna kazne, dok će puno veću cifru, oko 10 tisuća kuna, platiti firma koja mu je u Vodicama iznajmila brod.

Patrolu lučke kapetanije završili smo u Vodicama gdje je današnja posada broda SAR stala na pauzu za ručak.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, kodnog naziva ‘Sigurna plovidba 2017’, traje danas od 10 do 19 sati, na području svih osam lučkih kapetanija. Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru akcije provest će djelatnici svih osam lučkih kapetanija u koordinaciji sa njihove 72 lučke ispostave te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji djelatnici će pružiti podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.

Ovogodišnja akcija pojačanoga nadzora posebnu pozornost usmjerit će na poštivanje propisa u slučajevima plovidbe uskim U kanalima te, uz već spomenuto glisiranje i na brzinu plovidbe brodica unutar 300, odnosno, 150 metara od obalne linije, zatim na nadzor kupača u odnosu na postavljene plutajuće ograde uređenih plaža, kao i predaleko udaljavanje kupača od obale, odnosno iz obuhvata plivališnih zona uređenih i prirodnih plaža. U okviru akcije pojačano će se nadzirati osobe koje obavljaju djelatnost iznajmljivanja plovila te nadzor nad brodovima i brodicama koje obavljaju prijevoz putnika.

 

IZVORŠibenikIn
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.