Miniran posao s Norvežanima ?

144
miniranposao

Ako banka, makar ona bila državna, razvojna i posao joj je kreditiranje izvoza, ne pristane kreditirati neki izvozni projekt jer je procijenila da je rizičan, onima koji su se nadali poslu ostaje da se pomire s tom odlukom i pokušaju naći novi izvor financiranja. No, što učiniti ako ta razvojna banka, a u ovom slučaju je riječ o Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) stranom naručitelju sugerira da pronađe nekog drugog tko će bilje odraditi posao i da zaborave partnere s kojima posluju već gotovo tri godine?

Dogodilo se to šibenskom brodogradilištu NCP Grupi i oni su se odlučili požaliti predsjedniku uprave HBOR-a i najavili su mogućnost tužbe zbog »zlouporabe položaja i ovlasti te nanošenja poslovne štete«, a o svemu su izvijestili i predsjednika države, premijera, ministre iz gospodarskog resora pa i samog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.
    
Premošćivanje

Sve je započelo u prosincu kada je norveška tvrtka CroNoMar sa sjedištem u Šibeniku zatražila kredit od HBOR-a kako bi se njime financirala proizvodnja plovila u šibenskom brodogradilištu NCP. CroNoMar je u tom poslu samo posrednik, a brodovi se grade za norveško ribogojilište Moen Marin i NCP je već isporučio deset katamarana, s time da ima ugovorenu gradnju još šest brodova.

Kreditom kojeg su tražili trebalo se krenuti u proizvodnju sofisticiranijih plovila. Inače, CroNoMar je posrednička tvrtka koju je u Šibeniku osnovala SIVA-Tech AS, agencija norveške vlade s time da je u međuvremenu vlasnik 35 posto udjela postala tvrtka Leiv Eiriksson Nyskaping, također iz Norveške.
    
U HBOR-u su CroNoMar odlučili odbiti uz obrazloženje da je prihod te tvrtke šest puta manji od traženog kredita u iznosu od deset milijuna kuna. Norvežanima su u svome dopisu objasnili da su razmatrali mogućnost da kredit onda daju NCP-u koji bi ga u konačnici i koristio a taj bi novac služio za financijsko premošćivanje. Međutim, nisu ni to učinili uz objašnjenje da je NCP grupa u neprekidnoj blokadi od 2011. godine, da joj prijeti stečaj
i da možda neće moći odraditi ugovoreni posao.
    
Na kraju su CroNoMaru savjetovali da odabere brodogradilište koje uz »tehničko-tehnološku snagu ima i financijsku za kvalitetno izvršenje poslova«. Taj je »savjet« ono što je najviše naljutilo Šibenčane i odlučili su Kovačevu najaviti tužbu, a o svemu obavijestiti najviše dužnosnike u državi.
    
Pozitivno poslovanje

– Ne bi to bio prvi put da nam je HBOR odbio kredit, niti smo mi prva tvrtka u proizvodnji koja izvozi, a nije dobila kredit od HBOR-a, ali nikada nismo čuli da HBOR inozemnim partnerima savjetuje da pronađu drugog izvođača radova, u ovom slučaju graditelja brodova iako je taj strani partner zadovoljan dosadašnjom suradnjom i želi je proširiti. Mogu se pitati što stoji iza te sugestije i koje je to brodogradilište u Hrvatskoj koje ima bolju tehničku, tehnološku i financijsku snagu, po mišljenju stručnjaka iz HBOR-a, koje bi bolje obavilo posao, kazao nam je Roko Vuletić, predsjednik uprave NCP-a.

I u svom dopisu HBOR-u, ali i u razgovoru s nama Vuletić ističe da nisu istinite ni ostale tvrdnje o poslovanju NPC Grupe, jer ona nije u blokadi nego ima pozitivno poslovanje i ostvaruje dobit, te isplaćuje plaće i doprinose.
– NCP grupa uredno podmiruje svoje obveze dobavljačima i nije u poslovnim poteškoćama niti joj prijeti stečaj, stoji u dopisu i Vuletić to ističe u telefonskom razgovoru te dodaje da su nakon tri godine krize u prošloj godini povećali prihode za deset posto.

Vuletić priznaje, a to je njegova tvrtka otkrila i u svome dopisu, da je u poteškoćama njihova tvrtka NCP-Remontno brodogradilište, ali i je podnijela zahtjev za predstečajnu nagodbu nakon kojeg očekuju rješenje problema i odblokiranje poslovnog računa.
    
Ništa ne skrivaju

Na pitanje može li NCP izgubiti posao s Norvežanima s obzirom na to da HBOR tvrdi da su pred stečajem i da neće odraditi posao, Vuletić kaže da se nada da se to neće dogoditi jer oni svojim partnerima ništa ne skrivaju i oni znaju sve o njihovu poslovanju.

– Ali zamislite kakav je to osjećaj da je vašeg partnera iz Norveške vaša razvojna banka savjetovala da nađe druge suradnike jer vi ne možete odraditi posao. Pa, kakva je to bankarska etika, to je ispod svih standarda bankarske struke, to je klevetnički dopis i ima elemente kaznenog djela, kaže Vuletić.
   
Zašto su u HBOR-u savjetovali CroNoMaru da nađe nove partnere i na osnovu čega su zaključili da je NCP pred stečajem i kako je moguće da oni spominju blokadu od godinu i pol, a da u svom dopisu svim relevantnim adresama u zemlji NCP tvrdi drukčije, iako ministri takvu stvar lako provjere, iz HBOR-a nam nisu odgovorili.

http://novine.novilist.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.