Prginovi pontoni u najskupljoj marini

135
prgin

Još jedan poslovni uspjeh šibenske tvrtke “Marinetek NCP”, koju je zajedno s Fincima utemeljio Goran Prgin, vlasnik “Nautičkog centra Prgin”. U petak je u šibenskoj Mandalini na brod ukrcano 50 posebno dizajniranih betonskih plutajućih Premier pontona, dodatnih plovaka i pristupnih mostova od kojih će Šibenčani formirati 12 gatova u zaštićenom akvatoriju marine u ciparskom Limassolu, danas najluksuznijem, a vjerojatno i najskupljem nautičkom objektu na Sredozemlju, vrijednom 600 milijuna eura.

– Osmišljena kako bi se uklopila s povijesnom gradskom lukom i starom gradskom jezgrom, Limassol marina bit će jedna od najekskluzivnijih na Mediteranu. Riječ je o golemom luksuznom turističkom resortu sa restoranima, trgovinama, hotelima i apartmanima, koji okružuju marinu sa 650 vezova. Investitori su ciparski poduzetnici, gradnju vodi kompanija “Cybarco”, a za projektiranje, nadzor i vođenje marine zadužena je svjetski poznata tvrtka “Camper & Nicholsons Marinas”.

Iako je ukupna vrijednost posla procijenjena na 600 milijuna eura, izvjesno je da je u nju uloženo puno više novca od službenih brojki, a otvaranje očekujemo u travnju.
Premda je naš posao vrijedan milijun eura, ponosni smo što smo sudjelovali u realizaciji takvog projekta – kazao nam je Boris Miškić, direktor “Marineteka”.

Uvod za “šibenski posao na Cipru” bila je gradnja plutajućeg valobrana za marinu Kalkara na Malti.

– Riječ je o malom servisnom brodogradilištu s 200 vezova koje će zbog geografskog položaja Malte i njene bogate povijesne i kulturne baštine postati odredište za brodove tijekom cijele godine. Valobran i plutajući pristupni gat sa svim elementima i opremom isporučeni su polovicom prošle godine. Radove na sidrenju valobranskog i pristupnog plutajućeg gata povjereni su našem partneru, splitskoj tvrtki “Dubina inženjering” – dodao je Miškić.

Zanimljivo je da će preuzimanje pontona u Limassolu, kao i njihovu potpunu ugradnju i sidrenje obaviti ronioci Ronilačkog centra “Neptun” iz Šibenika.

– Svaki dobro i na vrijeme odrađeni posao, a ovaj je bez sumnje takav, otvara nam vrata novim projektima. Tvrtka “Camper & Nicholsons Marinas” upravo je najavila da bi “Marinetek NCP” biti isporučitelj pontonskih elemenata za njihovu novu marinu Canouan na Karibima. Nakon četiri mjeseca napornog rada, treba li bolje priznanje meni i mojim radnicima – naglasio je Boris Miškić.

www.slobodnadalmacija.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.